Isınma ve sıcak su ihtiyacımızı pratik ve ekonomik bir şekilde karşılayan kombilerin kritik bileşenlerinden biri de eşanjörlerdir. Eşanjörler görevleri ve yapıları bakımından farklılıklar içerir.
Kombilerde ısıtma, kullanım suyu ve yoğuşma işlevinde görev yapmak üzere üç farklı eşanjör tipi bulunmaktadır.
Kombi Eşanjörleri
Kombilerde ana eşanjör, plakalı eşanjör ve yoğuşma eşanjörü olmak üzere üç farklı sınıfta eşanjör bulunur. Tüm eşanjörler temel olarak ısıyı iletme görevi üstlense de maliyetleri ve çalışma prensipleri bakımından aralarında büyük farklılıklar vardır.
Ana Eşanjörler
Kombi ana eşanjörü bir kombideki en pahalı ve en önemli parçadır. Ana eşanjör, brülörde yanan yakıttan elde ettiği ısıyı sistemin ısıtma ya da kullanım suyu elemanlarına aktarma görevini yapar.
Kombilerde ısıya en çok maruz kalan parça olan ana eşanjörlerin üretiminde ağırlıklı olarak paslanmaz çelik ve alüminyum silisyum alaşımlar tercih edilmektedir.
Kombi, ısıtma ya da kullanım suyu için devreye girdiğinde ana eşanjör üzerinde yalnızca ısıtma devresindeki su ısıtılmaktadır.
Kullanım suyu talebinde, ana eşanjör üzerinde ısıtılan sudaki ısı plakalı eşanjör yardımıyla temiz su hattına aktarılmaktadır. Plakalı eşanjörler hakkında yazının ilerleyen bölümünde detaylı bilgi verilmiştir.
Ana eşanjörlerde tesisattaki su boşaltılmadığı sürece sürekli aynı suyun dolaşması önemli bir detaydır. Tesisattaki su değişmedikçe, plakalı eşanjörlere göre sudaki kireç ve oksijenden daha az etkilenirler.
Paslanmaz Çelik Ana Eşanjörler
Paslanmaz çelik, korezyona ve oksidasyona karşı son derece dirençlidir. Kimyasal bileşiklerle ve kireçle reaksiyona kolay girmezler ve bu nedenle kombi üreticileri tarafından tercih edilirler.
Kaynak yapılabilme özelliğine sahip olması nedeniyle üretimleri alaşım eşanjörlere göre daha kolaydır.
Eşanjörler, tesisat suyu içerisindeki kireç, pas ve diğer yabancı maddelerle buluştuklarında yüksek ısıya sahip olduklarından hızla reaksiyona girebilirler.
Böylece zamanla eşanjörün önce verimliliği düşmeye başlar ve tüketim artış gösterir. Fakat bu durum 1-2 yıl gibi kısa sürede olmadığı için kullanıcı tarafından genellikle fark edilmezler.
Paslanmaz çelik eşanjörler, yapısı itibariyle oksijenle, kireçle ve çoğu kimyasal bileşenle reaksiyona girmediğinden son derece dayanıklıdırlar.
Alüminyum Silisyum Alaşım Ana Eşanjörler
Silisyum son derece sert bir element olmasının yanı sıra iyi bir iletkenliğe sahip olduğundan, alaşım eşanjörlerde sık tercih edilir. Silisyum, alüminyumun genleşme katsayısını düşürerek eşanjör yapısının sert olmasını sağlar.
Ayrıca silisyum termal şoklara karşı büyük direnç gösterir. Ana eşanjörler en çok ısı farkına bağlı kazan kasılmasından dolayı yıpranan parçalardır.
Kalorifer gidiş-dönüş suyu arasındaki yüksek sıcaklık farkı eşanjörlerde kasılmaya sebep olur. Kazan kasılmasına karşı direnci zayıf eşanjörler eninde sonunda çatlar ve kombide büyük hasara yol açar.
Tıpkı soğuk bardağa sıcak su konduğunda gerçekleşen çatlama gibi gerçekleşen eşanjör çatlaması kombiyi kullanılamaz hale getirir. Silisyum, kasılmaya karşı dirençli olduğundan eşanjörün çatlamasının önüne geçer.
Alüminyum silisyum alaşımlarının ısı iletkenliği paslanmaz çelikten daha fazladır. Bu nedenle daha yüksek verimlidirler.
Bakır Ana Eşanjörler
Yarı yoğuşmalı olarak bilinen kombilerde sıklıkla tercih edilirler. Görüntüleri otomobil radyatörlerini andırmaktadır. Bakır iyi bir iletkendir fakat korezyona direnci zayıftır.
Ancak bu kombilerde yoğuşma, yoğuşma eşanjörü adı verilen farklı bir mekanizmada gerçekleştiğinden korezyona yoğun bir şekilde maruz kalmazlar.
Ana eşanjör delinirse ne olur?
Kombide suyu tutmak mümkün olmadığından kombi görev yapamaz hale gelir. Ana eşanjör fiyatları oldukça yüksektir. Bu bakımdan tamirat yerine yeni bir kombi alınması düşünülebilir.
Plakalı eşanjör
Plakalı eşanjörler, kalorifer tesisatında bulunan sudaki ısıyı plakalar vasıtasıyla kullanım suyuna aktaran elemanlardır.
Doğrudan alev üzerinden ısı almadıkları için ısıyı son derece hızlı aktaracak şekilde tasarlanmaları gerekir. Bu nedenle plakalar son derece ince bir yapıya sahiptir.
Plakalar üzerinde sürekli yeni su geçtiğinden yoğun kireç ve oksijene karşı dayanıklı olmak zorundadırlar. Bu nedenle plakalı eşanjörlerin yapımında istisnasız paslanmaz çelik tercih edilir.
Plakalı eşanjör fiyatları ana eşanjörlere göre çok daha ekonomiktir. Sökümü ve takılması da ana eşanjörlerden daha kolaydır.
Plakalı eşanjörler kolay kolay kireçlenmese de yıllar içinde kireç birikimi kaçınılmazdır. Bu durumda artık kombide sıcak su derecesini yükseltseniz bile su yeterince ısınmayabilir. Bazen kireç plakanın bir kısmını kaplar ve çeşmeden gelen suda dalgalanmalara sebep olur.
Tüm bu sorunlar plakalı eşanjör temizliği yapılarak çözülebilir. Eşanjörün temizlenmesi için yerinden sökülmesi ve uygun kimyasala yatırılması gerekir.
Yanlış kimyasal kullanımı eşanjöre zarar vererek ilerleyen süreçte delinmesine neden olabilir. Bu nedenle eşanjör temizliği mutlaka yetkili servis tarafından yapılmalıdır.
Plakalı eşanjör delinirse e olur?
Plakalı eşanjörlerde patlama diye tabir edilen bu durum yaşlanan kombilerde sık karşılaşılan bir arızadır. Plakalı eşanjör delindiğinde şebekeden gelen su kalorifer devresine geçmeye başlar ve kombinin sürekli su basıncı artar.
Kombi 3.5 bar basınca ulaştığında emniyet ventilini açarak suyun tahliyesini sağlar. Dolayısıyla suyu boşaltsanız dahi su basıncı tekrar artar.
Acil durumlarda yalnızca ısıtma amaçlı kullanıma devam etmek için kombinin altındaki su vanası kapatılabilir. Bu işlem şebeke suyunun kombiye girmesini engelleyeceğinden basınç artmayacaktır.
Yoğuşma Eşanjörü
Premix yoğuşmalı ve konvaniyonel kombilerde ihtiyaç duyulmayan bu parça, yarı yoğuşmalı olarak bilinen B enerji sınıfı kombilerde bulunur.
Ana eşanjörde yanan doğalgaz, yanma sonrası yüksek sıcaklıkta atık gaz oluşturur. Atık gazın içeriğinde %17 civarında su buharı bulunmaktadır.
Yoğuşma eşanjörü, atık gaz içerisindeki su buharındaki ısıyı sisteme kazandırma görevini üstlenmiştir. Böylece enerjiden tasarruf sağlarlar.
Beyaz Klima Kombi Teknik Bakım ve Onarım Servisi neden sizin için en iyi tercih olmaktadır?
Öncelikle Beyaz Klima Kombi Teknik Bakım ve Onarım Servisi, almış olduğunuz kombi arıza giderilmesi hizmetinin karşılığında sizlere fatura kesebilmektedir. Bu da son zamanlarda özellikle baş gösteren korsan yetkili servislerden kurtulmuş olduğunuz, bir hiç uğruna para vermediğinizin en büyük kanıtıdır. Çünkü bir terslik olması durumunda elinizdeki faturanız güvenceniz konumundadır. Böylece istenilmeyen bir durumda mağdur konumuna düşmeksiniz elinizdeki faturayı gösterebilirsiniz. Beyaz Klima Kombi Teknik Bakım ve Onarım Servisi’ni tercih etmeniz için bir diğer neden de her marka kombinizde bulunan arızanın en kısa sürede, usta eller tarafından tespit edilmesi ve giderilmesidir. Böylece kombinin arızasının giderilmesi için uzun süre beklemeden ve başka bir arızaya neden olmadan en kısa sürede ortadan kaldırılır. Aynı zamanda bütçe dostu olan kombi servisimiz sayesinde kombinizin tamir edilmesi için fazla para vererek bütçenizi aşmamış ve ev ekonominizi sarsmamış olursunuz.
O halde Beyaz Klima Kombi Teknik Bakım ve Onarım Servisi’nden kombi tamir hizmeti almak için bir çok nedeniniz bulunmaktadır. Hem ev ekonominizi korumak hem soğuk günlerde ısıtmadan ve sıcak sudan mahrum kalmamak hem de korsan servisler ile uğraşmamak için güvenilir, uygun ve kaliteli kombi servis hizmeti için İzmir Kombi Servisi ile iletişime geçebilirsiniz.